Madrace.

Co je správně matrace nebo madrace? Většina z nás vyslovujeme slovo matrace s „d“, správně je výraz s „t“, tzn. matrace. Když připustíme gramatickou chybu s „d“ pojďme Vám tedy nějaké madrace doporučit.

Důležitým krokem pro zdravý spánek je správná madrace. Na nákup madrace ani postele rozhodně nespěchejte.

Než se vydáte na nákup madrace

Než se vydáte pro nákup madrace, je potřeba si uvědomit, co vám vadilo na staré matraci, co vám naopak vyhovovalo a co čekáte od té nové. Zvažte také parametry jako jsou výška, šířka, délka, výška matrace nebo důvod, za jakým matraci kupujeme.

Každému vyhovuje něco jiného

Při výběru madrace dejte také na osobní pocity. Někdo se při spánku více potí, někomu je zase zima. Při zvýšeném pocení je tedy lepší si pořídit pružinovou matraci, která je velmi prodyšná.

Důležitým kritériem je také tvrdost madrace. Lidé vyšší váhy by měli vybírat matraci s větší tvrdostí, s nižší váhou naopak měkčí. Ten, kdo spí na boku, by měl zvolit měkčí matraci, pro spaní na zádech či na břiše je lepší vybrat tvrdší. Matrace by měla být delší zhruba o 20 cm než je naše výška. Bude se nám tak spát pohodlně.

Madrace je dobré kombinovat s roštem s ohledem na naši výšku a váhu. Zajímat by nás měla také údržba, zda je snímatelný potah a jaké je složení madrace. Vybrat si můžete z celé řady materiálů, které se odrážejí na ceně madrace. Oblíbené jsou modely, které jsou vyrobeny z nanočástic stříbra. Ty zabrání nežádoucímu šíření bakterií a roztočů. Zakoupit můžete i bio produkty, které jsou určeny především pro alergiky. Hitem jsou matrace z líné pěny, které jsou vyráběny za nižších teplot, mají vyšší hustotu a dlouhou životnost. Líná pěna mění svojí tuhost v závislosti na teplotě. Tento typ matrace zabraňuje také vzniku proleženin.