Jak vybrat kojicí polštář

Kojení jako takové je sice zcela přirozené, ale ani přirozené věci nejdou vždy jako na drátkách. V případě potíží s kojením nemusí jít pokaždé o problém ve fyziologii matky či dítěte, ale často se jedna pouze o jistý druh ostychu. A to mnohdy z obou stran.

Kojicí polštář vám usnadní kojení

Primárně se od sebe liší tvarem a délkou, tudíž i způsobem použití. Kojicí polštáře jsou anatomicky tvarované do písmene C nebo U. Díky stálému a pevnému tvaru drží okolo pasu – miminko tak má při kojení dostatečnou oporu.

Těhotenský polštář se už podle názvu hodí především v těhotenství. Velké a těžké břicho s ním snadno podepřete a ulevíte si během spánku. Těhotenský polštář vypadá jako úzký válec s měkkou výplní a vytvarujete ho podle potřeby.

Na obou koncích těhotenského polštáře se často nachází provázky, kterými snadno oba konce svážete a vytvoříte tak improvizované hnízdo pro dítě. Je variabilní a multifunkční. 

Oproti polštářům určeným primárně na kojení jsou ty těhotenské delší (150–⁠200 cm). Kojicí polštáře bývají menší a skladnější (120–⁠150 cm).

Proč obyčejný polštář nenahradí ten kojicí

Klasický polštář si neovinete kolem těla. Musíte ho přidržovat, což nepřinese pohodlí vám ani miminku. Klasické polštáře navíc nemají potřebnou délku ani tvar a jejich výplně se nepřizpůsobí požadovanému tvaru

Výplň kojicího polštáře –⁠ nechtějte molitan

Při výběru polštáře se zaměřte hlavně na použitý materiál. Vybrat si můžete z několika typů výplní, z nichž každá má svá pro a proti.

  • Polyesterové (EPS) kuličky –⁠ jsou jednou z nejčastějších a nejlevnějších variant. Přesunem kuliček z jednoho konce na druhý si polštář vytvarujete podle potřeby. uličky při pohybu vydávají šustivý zvuk, což například při kojení v noci může být nepříjemné pro spícího manžela. Kuličky se také časem rozpadají. Stačí když jich do polštáře pár dosypete a bude jako nový.
  • Molitan –⁠ tento materiál není příliš praktický. Jakmile jej vyperete v pračce, změní tvar.
  • Pohankové slupky –⁠ tento materiál patří mezi oblíbené výplně nejen kojicích polštářů. Je čistě přírodní a neobsahuje žádné druhy plastu nebo jiných umělých materiálů. Výplň z pohankových slupek je však těžší a hůře se tak s polštářem manipuluje.
  • PES duté vlákno –⁠ výplň ve tvaru sněhových vloček má antialergenní vlastnosti a brání množení roztočů. Navíc skvěle drží tvar, nešustí a dobře se pere.


Potah na polštář vybírejte z bavlny. Jedná se o přírodní materiál, který nedráždí dětskou pokožku a je příjemný na dotek.

Vyberte vhodnou velikost a tvar polštáře

Před nákupem si ujasněte, jak dlouho a k čemu budete polštář používat.

  • Novorozenecký polštář –⁠ kulatý polštář zajišťuje především oporu hlavy miminka, která je v prvních týdnech velmi důležitá. Mezi jeho hlavní výhody patří rozhodně velikost – je tak akorát do ruky. Díky popruhu na zadní straně si polštář uchytíte na předloktí. Nemusíte se bát, že se pod miminkem bude polštář pohybovat.
  • Klasický polštář ve tvaru U nebo C –⁠ při kojení si jednou stranou podepřete záda a na druhou položíte dítě do zvýšené polohy. Ulevíte tak pažím, zádům i krční páteři. V těhotenství si s ním zase podepřete břicho. 
  • Polštář ve tvaru dlouhého válce –⁠ tyto polštáře mají na obou koncích provázky, kterými se konce svazují. To může pomoci k tomu, aby polštář lépe držel na místě, nikam se neposouval.