Vyberte si přikrývku, do které se každou noc s chutí zachumláte

Nejdřív je vám moc horko, tak se odkopete, v noci se zase vzbudíte zimou a přikryjete se. A takhle stále dokola celou noc, pokud nemáte tu správnou přikrývku. Přečtěte si, jak ji vybrat. 

Někdo miluje hřejivé staré duchny od babičky, jiný nedá dopustit na lehoučké „prostěradla“ v přímořských letoviscích. Ideální přikrývka dokáže spojit vlastnosti obojího a ještě něco přidat. Než si ji vyberete zvažte následující:

  • Trpíte alergiemi a potřebujete hypoalergenní přikrývku?
  • Jakou potřebujete velikost? Spíte pod přikrývkou sami?
  • Máte raději teplo nebo si v zimě otevíráte na noc okno dokořán?
  • Které materiály jsou vám příjemné?

Vyberte si příjemný materiál

Stále se používá oblíbené peří. Ověřte si, zda na něj nemáte alergii, protože o tom možná ani nevíte. Peří skvěle tepelně izoluje, takže pokud si v noci potrpíte na příjemné teplíčko, péřová přikrývka vás uspokojí. Zároveň na sebe váže vlhkost, kterou odvádí od vašeho těla, takže se pod ní tolik nezpotíte ani ve vedru. 

Trpíte-li na alergie, peří se vyhněte. Kromě lidských milovníků tepla se v něm totiž skvěle cítí i roztoči. Přírodní alternativou k peří jsou přikrývky z ovčí vlny, které vás problémů s roztoči a dalšími mikroorganismy zbaví. Mají totiž antibakteriální vlastnosti a jsou hypoalergenní. 

Trochu problém s péřovými nebo vlněnými přikrývkami může nastat při praní. Vyřešíte ho moderní přikrývkou z dutého vlákna. Zahřeje vás minimálně stejně dobře a navíc ji snadno vyperete v běžné pračce. 


Tip:

Jakmile si vyberete svou přikrývku, doporučujeme také polštář se stejného materiálu. Polštáře a přikrývky se často prodávají v setech


Používejte jednu přikrývku na léto a jednu na zimu

Na zimu jste si vybrali příjemně hřejivou přikrývku, ale v letních 35 °C se spaní pod ní mění v peklo. Pořiďte si přikrývky dvě – teplejší na zimu, lehčí a prodyšnější na léto

Tento problém můžete vyřešit i šalamounsky a koupit si přikrývku celoroční přikrývku, některé modely tvoří 2 tenčí deky. V létě používáte jen jednu a v zimě je spojíte dohromady.

Vyberte si správnou velikost

Rozměry přikrývky přizpůsobte své posteli a samozřejmě vaší postavě. Měla by ideálně být o cca 30 cm delší, než měříte. Většině lidí bude vyhovovat rozměr 140 × 200 cm. Vyšší lidé sáhnou po prodloužené přikrývce o rozměrech 140 × 220 cm.

Pro páry se zase hodí tzv. francouzská přikrývka, pod kterou se vyspí oba zároveň. Nejčastější rozměr takové deky je 200 × 220 cm.