Matrace pro seniory pomůže se vstáváním. Co musí splňovat?

S přibývajícím věkem je každý pohyb náročnější. Senioři potřebují pomoci nejen s chůzí do schodů, ale i se vstáváním z postele. Podívejte, co by měla matrace splňovat, aby se důchodcům dobře spalo.

Matraci pořiďte vysokou


Čím vyšší, tím lepší. Senior se z postele snáz postaví a tolik nezatíží svá kolena a páteř. Poohlédněte se proto po matracích s minimální výškou 22 cm. 

Řiďte se jednoduchým pravidlem: Maminku nebo tatínka postavte zády k posteli. Sahá hrana matrace těsně pod jeho hýždě? Je v ideální výšce. 


Vstávat se důchodcům bude dobře také z vysokých postelí. U postelí z masivu výšku matrace ovlivní nastavitelným kováním. Rošt můžete seřídit na nejnižší, střední nebo nejvyšší úroveň. Podle toho, jak bude zrovna potřebovat.

Z tužší matrace vstanete snáz než z měkké


Matraci pro seniora vyberte tvrdší nebo středně tvrdou – nahuštěná pěna pomůže s přetáčením a vstáváním. Nesmí být ale příliš tuhá, tlačila by na klouby. Na stupnici od jedné do pěti, kdy pět je nejvíc, volte matrace okolo třetího stupně tuhosti. 


Pokud vyloženě netrváte na matraci z paměťové (líné) pěny, vyhněte se jí. Vlivem tělesné teploty má pěna tendenci měknout – člověk se do ní zaboří. Vstát z tak měkké matrace bude pro mnoho seniorů náročné. 

Těm důchodcům, kteří se z kraje postele rádi dívají na televizi nebo luští křížovky, doporučujeme matrace se zpevněnými boky. Pomůžou se vstáváním a zajistí, že při sedu nenarazí na bočnici postele.

Vyzrajte na proleženiny díky antidekubitním matracím

Pro osoby upoutané na lůžko není vhodnější matrace než antidekubitní. Ta usnadňuje pohyb pacientů na lůžku, poskytuje oporu svalů i páteře a dokonale kopíruje tělo člověka. 

Speciální antidekubitní pěna s profilovanými drobnými čtverečky se pohybuje společně s tělem – zabraňuje tak vzniku proleženin a napomáhá cirkulaci krve. Senior se bude cítit jako na masáži.

Matrace mají tvarovou paměť a rovnoměrně rozloží tlak těla. Jsou prodyšné a vhodné na polohovací nebo motorové rošty. Vybírat můžete z mnoha tvrdostí, případně z oboustranných variant. 

Bez motorového nebo polohovacího roštu se neobejdete

Polohovací nebo motorový rošt zajistí seniorům absolutní komfort. Na obou roštech nastaví výšku sklonu horní i dolní části. Skvěle poslouží, když bude chtít číst nebo prokrvit nohy.

Polohovací lamelový rošt se ovládá manuálně pomocí mechanického kování. Seniorům, kteří mají problémy s přetáčením nebo jakýmkoliv pohybem, doporučujeme spíše rošt motorový. Není o tolik dražší a zajistí naprostý komfort jedním tlačítkem na ovladači.

Nezapomeňte, že ne všechny matrace jsou pro polohovací nebo motorové rošty vhodné. Volte pružné a elastické varianty, např. latexové nebo některé antidekubitní matrace.