Jakou autosedačku vybrat?

Autosedačka je pro přepravu menších dětí zcela nezbytná. Rozhodně svého potomka nikdy nevezte v autě, pokud není pevně usazen v té správné sedačce. Ta by měla být nejen kvalitní, ale měla by také odpovídat proporcím a věku vašeho dítěte.

Pro novorozence

Pokud je dítěti jen pár týdnů, není dobré ho kdovíjak často vozit autem, ale pokud není zbytí, musíte mu pořídit autosedačku do 13 kg. Není však určena k zabezpečení dítěte ve vozidle. Tento typ autosedaček je multifunkční a tudíž mohou sloužit například i jako lehátko. Jelikož je sedačka poměrně lehká a ani novorozeně obvykle neoplývá příliš mnoha kilogramy, dá se využít i jako nesená alternativa kočárku. Hlavně při nakupování se jedná o účelnou pomůcku. Při běžné procházce je ale kočárek přeci jen vhodnější. Nejen pro maminku, která se tak nepronese, ale také i pro samotné dítě.

Do tří let

Autosedačky použitelné do zhruba tří let života mají nosnost okolo 18 kg a jejich přenášení tak už není taková lahoda jako v případě sedačky pro ty nejmenší. Tento typ sedačky se dá často dobře a snadno polohovat i během jízdy, když je dítě neklidné nebo naopak spí. Polohování však nabízejí pouze kvalitnější modely. Nejedná se sice o bezpečnostní prvek, ale chcete-li si užít cestu bez ustavičného dětského pláče, nastavit sedačku do vhodné polohy vám může pomoci dítě uspat.

Nad tři roky

Poslední kategorií autosedaček jsou sedačky určené pro děti, které již dosáhly třetího roku života. Na rozdíl od předešlých typů nejsou vybaveny vlastními bezpečnostními pásy, ale používají se pásy vozidla. Je možné, že vám dítě ze sedačky do tří let odroste, ale stále není dostatečně veliké nebo staré na to používat autosedačku nad tři roky. V takovém případě je více než dobré dítě v autě nepřevážet, dokud nebude splňovat výškové i věkové podmínky.

Bezpečnost

Kupovat autosedačku pokoutně u nějakého stánku rozhodně není dobrý nápad. Sedačka je jedinou ochranou dítěte před případnou nehodou a šetřit na ní by se nemuselo vyplatit.