Ideální teplota v ložnici aneb kolik stupňů v pokoji nastavit

Už jste se někdy vzbudili zpocení s bolestí v krku? Může za to suchý vzduch a přetopená ložnice. Vysoká teplota není pro spánek ideální, klepat kosu ale také ne. Navíc vás optimální teplota v ložnici může přijít drahp. Srovnejte si proto ceny energií přímo na kalkulátor.cz. Kolik stupňů by mělo být v ložnici?

Na topení uberte

Milujete teplo a v bytě nebo domě si rádi zatopíte? V pořádku, myslete však na to, že by se teplota měla v každé místnosti lišit.

V obývacím pokoji udržujte teplotu okolo 22 °C. V kuchyni by měla být o něco nižší, zhruba jeden či dva stupně pod dvacítkou. V koupelně si pořádně zatopte, alespoň na 25 °C – ať si z chladu neuženete rýmu.


Ze všech místností by mělo být v ložnici nejchladněji. Doporučujeme okolo 17–19 °C. Pomoci vám k ní může například použití mobilních klimatizací. Srovnání nejlepších modelů najdete zde.


Kvůli horku nebo velké zimě se můžete v noci budit a neustále šachovat s peřinou. To pro kvalitu spánku není dobré, člověk se pak ráno vzbudí špatně vyspaný a ještě s blbou náladou.

Nezapomeňte, že každý teplotu vnímá jinak. Pro jednoho je pětadvacet stupňů ideální a ještě si vytáhne jednu přikrývku, druhý se potí už jen při té představě. Obecně platí, že by teplota v ložnici měla být o tři až čtyři stupně nižší než v ostatních místnostech.

Stupně na termostatu ale nastavte jinak v dětském pokoji nebo v ložnici starších lidí. Miminka a důchodci snesou teplotu vyšší, ideálně okolo 20–23 °C.

Je potřeba vzít v potaz ale i vlhkost vzduchu, protože ta má v kombinaci s teplotou vliv na pocitovou teplotu. Např. vysoká vlhkost vzduchu při relativně příjemné teplotě 20 °C vytváří dojem, že je dusno a horko. Typicky to můžeme zažít při příchodu do nevětrané malé koupelny po té, kdy si někdo dá horkou sprchu, či v kuchyni při vaření. Při teplotě 21 – 22 °C by se proto optimální vlhkost vzduchu v místnosti měla pohybovat mezi 40 a 60 % (více o tématu zde).

Převezte svůj mozek barvami v ložnici

Jak vnímáme horko nebo zimu, nesouvisí pouze s teplotou samotnou, ale také s prostředím. Určitě jste už někdy slyšeli o teplých nebo studených odstínech barev. Stěny vymalované oranžovou, zelenou či žlutou barvou vyvolají dojem vyšší teploty. Odstíny modré nebo purpurové navodí přesně opačný pocit. Vhodnou barvou pro ložnici je i klasická běloba.


Tip: Pokud si stále nejste jisti barvou nebo se do malování nechcete pouštět sami, vyberte si malíře na Firmy.cz, který vám s výmalbou jistě dobře poradí a pomůže.


V ložnici pravidelně větrejte

Otevřít okno v ložnici, rychle si vyčistit zuby, zavřít okno a hurá pod peřinu. Tento větrací rituál opakujte každý den, nehledě na to, zda je venku třicet nebo nula. Doporučujeme spát s otevřenou ventilačkou, minimálně s mikroventilací. Čerstvý vzduch zajistí, že pohodlně usnete.

Teplota v místnosti je ideální, ale stále dobře nespíte? Možná to chce novou postel, matraci nebo jen nový rošt.


Tip: V létě vám k regulaci teploty v ložnici výborně poslouží rolety, žaluzie, případně zatemňovací závěsy, které přes den nechejte zatažené, aby se místnost nepřehřívala.