Jak zacházet s novou matrací?

Koupě nové matrace není obvykle tak stěžejní záležitostí jako například koupě nového auta. I tak se ale často jedná o poměrně velkou finanční investici zvláště, pokud chceme spát na kvalitním typu. A o takovou matraci je potřeba se náležitě starat.

Větrání je důležité

I když by měli všichni prodejci matrací své zákazníky informovat o tom, jak se o matraci správně starat, často se tak neděje. Důležité je hlavně vědět, že by se neměla matrace používat ihned po zakoupení, ale zhruba za dva až tři dny. To je totiž doba, kdy by se měla matrace větrat, například na balkóně. Nejde však o jednorázovou záležitost. Matraci je potřeba vyvětrat alespoň dvakrát do roka, spíše častěji. Jedná se totiž o preventivní opatření proti různým škůdcům, kteří si v nitru matrace našli svůj nový domov.

Čištění

Nepřátelských organismů se z matrace nedá zbavit pouze větráním, ale také důkladným čištěním. K tomu by neměly sloužit běžné čistící prostředky, ale speciální přípravky, které jsou určeny přesně k tomuto účelu. Frekvence čištění by měla být stejná jako frekvence větrání, tedy alespoň dvakrát do roka. Nejvhodnější je oba procesy skloubit dohromady. S čištěním by se mělo začít ráno, aby stihla matrace do večera vyschnout.

Maximální nosnost

Není dobré matraci zatěžovat více než je nutné. Každý typ dokáže dlouhodobě udržet pouze určitou hmotnost. Kvalitnější matrace mají speciální zóny, které drží tělo ve správné pozici. Jakmile se tyto zóny přílišným zatížením proleží, přestanou fungovat správně a tím dokáží v dlouhodobém časovém horizontu narušit nejen spánek, ale mohou také způsobit potíže s páteří.

Bez slunce

Negativní vliv může mít na matraci také sluneční záření. To nejen způsobuje blednutí potahu, ale také nepříznivě působí i na jádro matrace, což v konečném důsledku znamená rapidní snížení její životnosti.