Jak vybrat polštář, na kterém se vyspíte do růžova

Nejen na kvalitní matraci a posteli, ale také na dobrém polštáři závisí kvalita vašeho spánku. Po přečtení našeho článku si vyberete polštář, který vám dopřeje spánek bez převalování a pohodové vstávání bez bolesti za krkem. 

Možná si říkáte, že jste se svým polštářem spokojení. Ale nemáte ho moc dlouho? Polštář byste měli zhruba každých 5 let obměňovat. Vyberte si nový a lepší.

Vyberte si podle materiálu

Materiál polštáře budou řešit především alergici. Klasikou je péřový polštář. Na peří je ale spousta lidí alergická, aniž by o tom věděla. 

Pro alergiky všeho druhu se hodí polštáře z bio pěny na bázi přírodních surovin, ze studené pěny nebo z paměťové pěny – ten se díky tělesnému teplu změkčí a přizpůsobí se přirozenému postavení hlavy i šíje, čímž vám poskytne optimální podporu a klidný spánek. 

Všechny typy polštářů z paměťové pěny jsou hypoalergenní s ošetřením působícím proti mikrobům. Potahy zároveň můžete kdykoliv sundat a vyprat.

Alergici si pochvalují také polštáře z ovčí vlny. Její vlastnosti zatím nedokázal napodobit žádný jiný materiál. 

  • Udržuje teplotu, ale zároveň se s vlněným polštářem nepřehříváte, 
  • odvádí od těla přebytečnou vlhkost, takže se v noci nezpotíte 
  • a navíc má samočisticí schopnost, takže ji nemusíte tak často prát a přitom zůstává příjemně svěží.

Výška polštáře záleží na poloze ve spánku

Někdo má rád polštář tenký, jiný nacpaný k prasknutí. Ani jedna z variant však není optimální. S tenčím polštářem se vám bude dobře spát na břiše a na zádech, aby se zbytečně nezvedala horní část těla a nedocházelo k nepřirozenému prohnutí páteře. 

Spíte-li na boku, pořiďte si vyšší polštář, který zajistí lepší podporu. Polštářem si však nepodpírejte hlavu, ale spíše krk. Nedojde tak k zalomení hlavy a krční páteř zůstane v přirozené rovině. 

Anatomické polštáře vám uleví od bolesti

Anatomické polštáře mají jednu stranu vyšší a bývají i ortopedicky vytvarované, často se označují také jako zdravotní. Zajišťují ergonomickou podporu pro vaše ramena, hlavu i krk a jsou dostupné v různých výškách. Jejich cena sice začíná na vyšších částkách a budete si chvíli zvykat, ale po několika nocích už nebudete chtít jiný polštář.

Anatomické polštáře bývají vyrobeny z paměťové pěny, kterou možná znáte pod názvem „líná pěna“. Tento viskoelastický materiál se dokáže přizpůsobit tvaru těla tak, že na něj vyvíjí jen minimální, nebo vůbec žádný tlak.

Bio paměťová pěna je velice pružná, navíc nevadí alergikům a astmatikům – syntetické složky v nich nahrazují přírodní oleje.

Pokud se paměťová pěna zkombinuje s gelovými segmenty, vznikají tzv. gelové polštáře. Tlak v oblasti krční páteře se tak optimálně rozloží, nenarušuje se krevní oběh a vy se vyspíte do růžova.

Ortopedické polštáře s termo pěnou dokážou zmírnit příznaky bolestí krční páteře, problémy s nespavostí a chrápáním. Rovněž mohou odstranit i nervové napětí.

Vylepšete své spaní menšími polštářky

Základní polštář doplňte i menšími polštářky – například z dutého vlákna, rouna, z polyesterových kuliček či pružného latexu. Ty můžete vhodným způsobem tvarovat a hlavu s krkem podložit podle potřeby. 

Můžete si dopřát i luxusní polštáře z hedvábí, které mají užitečné vlastnosti – absorbují vlhkost, jsou hypoalergenní a pomáhají udržet tělesnou teplotu bez ohledu na teplotu okolí. V zimě vás zahřeje, v létě ochladí.