Jak opravit vrzající postel?

Vrzající postel může být při usínání otravnější než komár poletující kolem vašeho obličeje. A nejen při usínání… Naštěstí jste narazili na článek, ve kterém zjistíte, jak vrzání vaší postele vyřešíte snadno a elegantně.

Většinou začne postel vrzat po přílišné námaze materiálu, rozložení a složení při stěhování nebo prostou únavou materiálu. Ať už je příčina vrzání vaší postele jakákoliv, můžete ji snadno najít a opravit.

Začněte tím, že odstraníte matraci a rošt a v tiché místnosti s postelí různě pohybujte. Hledejte všechna místa, kde se dřevo stýká se dřevem a vydává vrzání. Označte si je třeba fixem. Pokud nic neslyšíte, položte na postel rošt –⁠ když uslyšíte zvuk, je jasné, že za vrzání může právě on.

Pořád nic? Může to být i matrace –⁠ zvlášť starší pružinové matrace mohou po čase začít vydávat nepříjemný zvuk. Je to váš případ? Není nic jednoduššího než si pořídit novou

Vrzání zastavíte páskou, voskem i textilními podložkami

Třecí plochy nebo spojovací prvky, ze kterých vrzání vychází, jednoduše oblepte měkčenou nebo textilní samolepící páskou, případně obyčejnou kobercovkou. Mezi vrzající části postele můžete také vložit například molitan nebo vatu.

Často se setkáte s radou exponovaná místa promazat. K promazání byste měli použít 

  • vosk, 
  • svíčku, 
  • olej ve spreji 
  • nebo obyčejné mýdlo. 

Počítejte však s tím, že tento postup budete muset pravidelně opakovat. 

Pokud vrzání postele vychází z lamelového roštu, mohou za to nejspíš posuvné jezdce přibližně uprostřed roštu, které se posunuly úplně k sobě –⁠ zkontrolujte je a posuňte od sebe. 

U laťových roštů zase mohou vrzat samotné latě –⁠ podívejte se, jestli nejsou latě u sebe a v případě, že ano, roztáhněte je. Abyste nemuseli postup po čase znovu opakovat, přišroubujte několik latí k rámu postele

Někdy vrzání postele vychází z pohybu postele po podlaze –⁠ to vyřešíte snadno textilními podložkami (filc) pod nohy postele, které zakoupíte v každém hobbymarketu. 

Zbavte se vrzání utaženými šrouby

Abyste vrzání předešli, postarejte se o správnou montáž postele hned po nákupu:

  • Postel musí stát v rovině,
  • všechny šrouby dotáhněte a případné nerovnosti vyrovnejte,
  • správně nainstalujte také pátou nožku uprostřed postele. 

Většina postelí se dodává v rozloženém stavu. Zejména u levnějších rámů z borovice nebo smrku, ale i u tvrdších dřevin doporučujeme po několika týdnech obejít všechny spoje a znovu je dotáhnout. Dřevo totiž časem pracuje a mírně mění tvar. 

Za nepříjemný hluk může možná také přeplněné úložiště pod postelí. Máte-li úložný prostor přecpaný těžkými předměty, vyprázdněte ho.