Jak lépe spát s rýmou?

Určitě jste již také zažili ucpaný nos, nemožnost dýchat, bolení v krku, horečku či celkovou nevolnost. Všechny tyhle příznaky určitě nepomohou ke kvalitnímu spánku, který je nezbytný pro uzdravení. 

Jak však můžete usnout, když vás trápí ucpaný nos… Existuje několik typů, jak lépe spát a pomoci tělu se zdoláváním rýmy. Imunita se nejlépe buduje po desáté hodině večer, proto není vhodné chodit spát příliš pozdě. Pro kvalitní spánek je důležitá i celková doba spánku. Člověk by měl spát 7 – 9hodin denně, aby si opravdu odpočinul a připravil tělo na další den. Důležité je také dodržovat spánkovou rutinu.

Rýma neboli respirační onemocnění 

Nejčastější příznak nachlazení. Většinou virového původu. Postihuje nejčastěji nos a hltan. Dalšími častými příznaky jsou kašel, bolest v krku, bolest hlavy, únava nebo zvýšená teplota. 

Mezi hlavní příznaky rýmy patří zvýšená sekrece hlenu. Začíná jako vodnatá rýma a přechází do žlutého hlenu. Pokud přejde do zeleného, původcem je bakterie a je nutné vyhledat lékaře. Tvorba hlenu snižuje průchodnost nosu a ztížené dýchání. Pokud steče dolů, dráždí ke kašli, kýchání či slzení.

5 tipů jak na lepší usínání s ucpaným nosem.

1. Spánková poloha

Doporučuje se při rýmě vyhnout se spaní na zádech. V této poloze vám totiž hleny stečou do hrdla a mohou dráždit ke kašli. Vhodná je naopak poloha na boku. Nos se tolik neucpává a poloha napomáhá ke smrkání. V případě, že se vzbudíte, je dobré otočit se na druhý bok. Tím zabráníte hromadění hlenu jen v jedné nosní dírce.

Mnoho lidí při rýmě používá také další polštář. Použití dalšího polštáře pomůže odtékání hlenu. Musíte si ale dát pozor, aby nedošlo k příliš velkému předklonu hlavy, pokud spíte na zádech. Došlo by k opačnému účinku. Při vrstvení polštářů je lepší rozložit více polštářů do trojúhelníku a zvednout tak celou horní část těla.

2. Stálé prostředí

I když vás trápí zimnice, není dobré si přitopit. Raději si připravte do postele další přikrývku, kterou v případě přílišného tepla můžete ihned odložit. Konstantní teplota místnosti by měla být 18,5 – 22 °C. Důležitá je i vlhkost vzduchu. 

Rýma nás většinou postihne v zimním období, kdy se topí. Topením se vysouší vzduch, což nepomáhá při snaze porazit rýmu. Ke zvlhčení je možné postavit misku s vodou na topení. Jistější však je použití zvlhčovače vzduchu, do kterého můžete přidat i různé esence. Na rýmu jsou nejlepší např. peprmint nebo eukalyptus.

3. Před spaním

Při nachlazení je důležité dbát, aby tělo nebylo dehydratované. Základem je horký čaj. Na noc si ho navíc můžete připravit do termosky a napít se pokaždé, když se vzbudíte. Pozor ale na přidávání rumu či jiného alkoholu do čaje. Zní to sice lákavě, ale alkohol může léčbu jen prodloužit. Způsobuje totiž odvodnění, zvýšené prokrvení sliznic a otékání dutin. Takže je lepší se ho vyvarovat až do uzdravení.

4. Éterické oleje

Inhalace, jak již bylo zmíněno, je účinná v boji s ucpaným nosem. Potřebujete jen vodu a éterický olej. Příprava je jednoduchá: do hrnce s vařící vodou přidáte několik kapek oleje. Nejlepší je peprmint nebo eukalyptus. Přehodíte si ručník přes hlavu a nakloníte se nad hrnec. Vdechujte voňavé páry. Buďte opatrní, pára je horká a při převržení hrnce se můžete opařit.

5. Vypláchnutí nosu

Pokud potřebujete úlevu i mezi užitím kapek do nosu, můžete si vypláchnout nosní dutiny mořskou vodou nebo minerální vodou. Ta nemá na rozdíl od běžných kapek omezené užívání. Navíc na ní nevznikají rezistence. Pomůže tedy pokaždé. Pokud jí zrovna nemáte po ruce, pomůže i smíchaná voda s mořskou solí v cca 3% koncentraci. Tím si vyrobíte domácí mořskou vodu. Pak už jen vhodná konvička a pravidelnost.

Zdroj:freepik.com

Rady našich babiček k uvolnění ucpaného nosu

Cibule

Česnek a vitamín C patří mezi klasiku při nachlazení. Ale o čem málo lidí ví je cibule. Stačí jí jen rozkrojit na půl nebo nakrájet na silnější plátky. Dát do mističky v blízkosti lůžka. Vdechování silic z cibule pomáhá při rýmě i kašli. Je to vhodné jak pro dospělé, tak i pro děti. U dětí je vhodné dát k lůžku až po usnutí, aby je nedráždila. Případně jsou oceňované i cibulové zábaly. O tom ale až příště.

Bylinky

Stejně jako na spoustu dalších onemocnění se i na rýmu najdou bylinky, které uleví. 

K nejčastějším bylinkám, které užíváme v podobě čajů či tinktur, se řadí rozmarýn, meduňka, máta, heřmánek, šalvěj a rýmovník

Pokud chcete rýmovník inhalovat, stačí ho nakrájet nahrubo nebo jen pomačkat a vložit do horké vody. Jednoduché je připravit i rýmovníkový sirup. Postačí listy rýmovníku prokládat cukrem a citronem a nechat odstát v teple než pustí šťávu. Poté stačí jenom scedit velké kusy a sirup užívat. Vhodný je pro dospělé i pro děti po konzultaci s pediatrem.