Jak docílit zdravého spánku?

Spánek je pro náš život velmi důležitý. Nemůžete večer usnout a ráno jste unavení? S tímto je potřeba včas něco udělat.

Fakt, jak se člověk vyspí nebo nevyspí, ovlivní jeho náladu. V případě, že trpí člověk nedostatkem spánku, je podrážděn, nemá chuť k práci a trpět může i depresemi, žaludečními problémy a dalšími chorobami.

Základ je matrace

Na kvalitu spánku má vliv dobrá postelrošt a především vhodně vybraná matrace. Je přitom potřeba zvolit dostatečnou šířku postele, aby měl člověk prostor na noční otáčení se, pro dva volte šířku min. 180 cm a délku 200 cm. Trápí-li vás bolest zad a spíte na břiše, pak je vhodné zvolit tvrdší matraci. Ideální je zkombinovat matraci s lamelovým roštem. Tento rošt je vhodný pro osoby těžší i lehčí. Pro seniory a osoby s problémy s pohybem volte polohovací rošt.

Každý z nás usíná ve své oblíbené poloze. Někdo potřebuje pod hlavu velký polštář, jiný zase klidně usne bez polštáře. Nejlepší však je mít dva polštáře. Jeden si je možné dát pod kolena, druhým si podložíte hlavu. Dosáhnete tak v noci regenerace těla.

Tipy pro dobrý spánek

Problémy se spánkem nejčastěji trápí osoby s nepravidelným životním rytmem, kteří pracují na směny. Pro kvalitní spánek je dobré dodržovat několik pravidel:

  • choďte spát a vstávejte ve stejnou dobu
  • spěte ve tmě a v tichu, zapomeňte na televizi
  • nejezte bezprostředně předtím, než jdete spát, ale min. 3 hodiny předtím
  • v ložnici příliš netopte a větrejte
  • Vliv na spánek má také správné sezení během dne. Sedíte-li shrbeně, bude se vám špatně spát. Naopak seďte u počítače rovně, ramena tlačte dozadu a dolů a mějte hlavu ve vzpřímené poloze.