Jak dlouho by mělo spát Vaše miminko?

Ať již zkušení či teprve začínající rodiče moc dobře vědí, co je to nedostatek spánku. Miminka se budí obvykle v tu nejméně vhodnou hodinu a dokáží svým křikem vyburcovat celý dům. Ze strany nejnovějšího rodinného přírůstku to však není žádnou zlomyslností, ale jedná se o naprosto přirozený proces.

VĚTŠINU DNE PROSPÍ

I když se vám může zdát, že mimčo je vzhůru skoro nepřetržitě, pravda je úplně jinde. Novorozenci toho naspí až až. Obvykle potřebují spát až 17 hodin denně, ovšem ne najednou. Spánek se může přerušit až čtyřikrát za den. Navíc se nejedná o stejně kvalitativní spánek jako je u dospělých, ale ve většině času o RME spánek, který sice zažívají běžně i dospělí, avšak ne v takové míře. Malý novorozenec v takovémto stavu stráví až 80% spánku.

ČAS KRMENÍ

Neustále noční vstávání kvůli brečícímu potomkovi samozřejmě netrvá až do jeslí. Během několika málo týdnů si mimino zvykne na noční spaní a čím dál tím častěji se přestane v nočních či brzkých ranních hodinách budit. Hodně s tím má společného kojení. Není vždy dobře zastávat formu přírodního kojení, i když i to má své kouzlo. Když má dítě hlad, nemusí být žena připravena a naopak. Proto je vhodné používat odsávačky a ponechat si mléko na dobu, kdy bude mít dítě hlad.

PREVENCE

Hlavně u rodičů, kteří mají své první dítě, se může stát, že propadnou chorobnému strachu o jeho zdraví a začnou maličké neustále kontrolovat i během spánku, čímž často naruší jeho spánkovou hygienu. Syndrom náhlého úmrtí kojence se projevuje relativně zřídka, ale i pouhopouhá zmínka lékaře o tomto syndromu může hlavně u čerstvých matek vyvolat takřka nepřekonatelné úzkosti. Řešením kromě návštěvy psychologa je i monitor dechu dítěte. Díky němu lze poznat, že maličké v klidu spí a nic zlého se mu neděje.

KAŽDÝ SPÍ JINAK

V každé fázi lidského života je spánek poněkud odlišný. Platí to hlavně u nejmenších dětí, u kterých se může často zdát, že je spánkový rytmus narušen, ale nemusí to být pravda. V případě pochybností je dobré celou záležitost prokonzultovat s lékařem.