Desatero spánkové hygieny.

Spánek je pro lidské tělo velice důležitý. Není to je krátká pauza, kdy máme zavřené oči a nevnímáme. Během spánku probíhá regenerace celého organismu. Je tedy důležité spánek nezanedbávat.

  1. Omezte kofeinové nápoje během dne na minimum, natož pak v podvečer. Všechny koly, kávy a energetické drinky tělu dodávají energii, která vám spolehlivě zabrání ve spánku.
  2. Cvičení je rozhodně prospěšné, ale věnujte se mu nejlépe ráno nebo odpoledne, večerní zvedání činek nebo běh může zásadním způsobem narušit vaši schopnost usnout. Opakem je ale klidná procházka kolem domu nebo v parku.
  3. Ani alkohol není zrovna ideální. Už jedno či dvě piva mohou mít negativní vliv na vaše usnutí.
  4. Kouření škodí nejen zdraví, ale brání i klidnému spánku. Nejpozději hodinu před ulehnutím byste se už neměli k inhalaci tabákových výrobků uchylovat.
  5. Ani přejídání se ve večerních hodinách není zrovna způsobem, jak si zajistit krásné snění. Bohatě postačí si hodinku před spánkem udělat lehký zeleninová salát.
  6. Většina lidí má teplé počasí ráda, ale velká vedra se mohou na spánku rovněž negativně projevit. Ideální teplota v ložnici by se měla pohybovat okolo 20°C.
  7. Spěte při otevřeném oknu, a to i v zimních měsících. Cirkulující vzduch v místnosti je pro spánek dobrým pomocníkem.
  8. Postel nemá sloužit jako jídelní stůl ani jako pohovka. V posteli se má spát, ne jíst či sledovat TV.
  9. Pokud to není nezbytně nutné, nikdy neměňte dobu, kdy uleháte na lože.
  10. Ani když dodržíte všechny zásady spánkové hygieny, nemusí se vám podařit vždy usnout. V takovém případě nemá smysl v posteli rotovat nebo se zabývat negativními myšlenkami. Prostě vstaňte a zkuste si v kuchyni pár minut číst.

Poslední tip na závěr:

Kromě správné regenerace je potřebné doplňování vitamínů a minerálů, které pomáhají předcházet různým nemocem. Vhodný je i čistý kolagen, který pomáhá zlepšovat kondici vašich kloubů a svalů.

Ne vždy se podaří insomnii porazit běžnými prostředky. Pokud vaše potíže se spánkem trvají déle než pár týdnů, raději se obraťte na lékaře.