Z postele z masivu nebudete chtít vstát. Jaké dřevo vybrat?

Vypadá majestátně, skvěle se v ní spí a vydrží po generace. Postel z masivu poskytuje úplně jiný spací zážitek než laminátové postele. Ti, kteří doma spí na posteli ještě po babičce navíc potvrdí, že mají dlouhatánskou životnost. Přečtěte si, jak vybrat svou postel z masivu.

Po postelích z masivu by se měl dívat každý, kdo hledá opravdu kvalitní kus nábytku klidně na několik desetiletí. Zároveň může být skvělá i pro ty, kteří se často stěhují. Když totiž postel z masivu rozmontujete a zase složíte, její vlastnosti se nezmění, zatímco postel z laminátu se po takové akci může na některých místech viklat.

Spolehněte se, že se postel z masivního dřeva stane ozdobou vaší ložnice. Skvěle se na ní spí a poskytuje velkou stabilitu i pro jiné aktivity.


Tip:

Zařizujete celou ložnici a chcete do ní postel z masivu? Nechte si poslat katalog typů moření (barevného pigmentu) a ujistěte se, že vybraná postel vám do ložnice krásně zapadne. Napište nám na e-mail info@vyspimese.cz.


02_evo_mobil

Jak vybrat typ dřeva?

Druh dřeviny, ze které je masivní postel vyrobená, je důležitý zejména kvůli stabilitě postele, jejímu vzhledu, ale i ceně. Pozor si dejte hlavně na napodobeniny, například dřevotřískovou desku s dýhou, kterou si na první pohled s masivem snadno spletete.

Smrkový masiv

Smrkové dřevo patří k těm měkčím, tím pádem je tvárné, ale zároveň pevné a pružné. Díky dostupnosti dřeva patří postele ze smrkového masivu k těm levnějším. Barva postelí bývá světlá, až smětanově bílá, někdy také nahnědlá. Smrkové dřevo se hodí k povrchovým úpravám a barvení, takže najdete spoustu variant zpracování. 

Bukový masiv

Bukové dřevo je velmi tvrdé a nepružné, postele z něj jsou proto velmi pevné a stabilní. Světle hnědé dřevo s jemnou texturou někdy získává pařením tmavší až narůžovělý odstín. Jeho struktura usnadňuje moření, takže vybírat můžete z různých variant odstínů.

Dubový masiv

Dubový masiv je nejžádanější, a proto také patří k těm dražším. Je ještě o něco tvrdší než buk a nejlépe odolá i střídání vlhka a sucha. Také vyniká svou výraznou texturou a stejně jako u buku vybrat si můžete světlé i tmavé zpracování. 

vyspimese matrace

Délku a výšku volte jako u jiných postelí 

Při výběru velikosti postele z masivu se řiďte stejnými pravidly jako u jiných postelí. Délka by měla být cca o 20 cm delší než výška člověka, který na ni bude ležet. Nejčastěji se vyrábějí postele s délkou 200 cm. 

Šířka samozřejmě závisí na tom, jestli pořizujete postel pro jednoho, manželskou postel z masivu nebo si potrpíte na extra místo navíc. Existují i rozšířené postele s šířkou 240 cm. Ve Vyspimese.cz vám vyrobíme jakýkoliv rozměr. I atypický třeba do zkoseného rohu. Napište nám své požadavky

Správná výška postele ovlivní, jak se vám z ní bude každé ráno vstávat, proto si dejte záležet. Ideální výška 50 až 60 cm navíc zajišťuje bezproblémové proudění vzduchu pod postelí a odvětrávání matrace. 

Výšku postele ovlivní také poloha kování. Vyberte si postel s nastavitelným kováním, abyste ji mohli v případě potřeby upravit. Protože jsou postele z masivu velmi pevné, snadno se o ně můžete zranit, proto zvažte také modely se zaoblenými rohy.