Bolí Vás záda a Vy kvůli tomu nemůžete usnout?

Bolest zad je dnes běžná nejen u lidí blížících se důchodovému věku, ale čím dál tím častěji i u mladých třicátníků. Bolení páteře je velmi nepříjemné hlavně v noci. Způsobuje nespavost či časté noční vstávání, což může mít spoustu zdravotních následků.

Špatný spánek rovná se špatná psychika

Špatně se vyspat neznamená být další den „pouze“ unavený, ale při dlouhodobě mizerném spánku může docházet k rozvoji mnoha duševních poruch. Obvykle se na začátku nespavosti objevuje pouze mírná podrážděnost, která se však po několika probdělých nocích může přeměnit až v zuřivost. Během pár týdnů se pak mohou připojit úzkostné stavy a u nejhorších případů může propuknout i klinická deprese. Proto je nezbytné eliminovat příčiny nespavosti co nejdříve. A to platí i u bolesti zad.

Správná matrace

Prvním krokem, který by měl podniknout každý, kdo má potíže s bolením zad, je koupě kvalitní matrace. Nemusí se rovnou jednat o ortopedickou verzi, která je poměrně drahá, ale bohatě postačí pořídit si matraci s pevnými zónami. Nejlepší je typ se sedmi zónami, ale dobrou podporu těla poskytují i matrace s pěti, respektive se třemi zónami. Díky nim se váha těla rovnoměrně rozloží a tím se zamezí zbytečnému přetěžování jednotlivých partií. Po pár nocích na takové matraci může dojít ke zmírnění či dokonce vymizení bolesti zad.

Kompenzační cvičení

Pokud nepomůže spát na kvalitní matraci, bude nejspíše potřeba přejít ke kompenzačnímu cvičení. V praxi to znamená protahovat ztuhlé a zkrácené svaly a posilovat ty ochablé. Internet je sice plný ukázek různých cviků, které by měly od bolesti pomoci, ale vždy je nejlepší vyhledat odbornou pomoc v podobě rehabilitačního lékaře.

Zdravá záda

Mít dobře srovnanou páteř je pro kvalitní spánek zcela zásadní. Mnohdy k tomu stačí pouze pořídit si dobrou matraci, ale při přetrvávajících bolestech je lepší začít s kompenzačním cvičením či ještě lépe navštívit odpovídajícího lékaře.