Sedací vaky. Komfort a design v jednom.

Až polovina české populace má sedavé zaměstnání a většina z nich registruje i potíže se zády. V tomto případě však není problém v sezení jako takovém, ale spíše v tom, na čem sedí. Valná část křesel ani židlí totiž není kdovíjak ergonomická, což v konečném důsledku vede k bolestem zad.

Moderní řešení

V práci se obvykle musí člověk smířit se stávající židlí, ale doma může sedět podstatně kvalitněji. Není potřeba pořizovat si předražené speciální židle, které stejně v mnoha případech nefungují. Používat k sezení sedací vaky je nejen mnohem efektivnější, ale také levnější. Jejich kouzlo spočívá v tom, že se zcela přizpůsobí nerovnostem lidského těla a tím nejenže nezpůsobí žádné další zatuhnutí páteře, ale naopak ji dokáži uvolnit.

Materiály

Vaky jsou vyráběny z mnoha materiálů, jejichž vlastnosti se od sebe mohou zásadně odlišovat. Nejrozšířenější jsou sedací vaky z koženky. Důvod je samozřejmě prozaický – snadno se čistí. Stačí je otřít mokrým hadrem a je po starostech. Mnohem hůře čistitelné jsou vaky s bavlněnými potahy. Ty se však obvykle dají sundat a následně vyprat. Velmi odolné nejen proti špíně, ale i proti poškození, jsou modely z polyesteru. Díky svým vynikajícím vlastnostem se používají nejen v interiérech, ale jsou vhodné i pro venkovní prostory.

Zdobný prvek

Sedací vaky nejsou pouze čistě praktickým vybavením, ale jedná se i o estetický prvek. Ani ne tak svým tvarem jako barvou. Dodávají se snad ve všech myslitelných barevných variantách, a proto si každý může pořídit sedací soupravu, která svou barvou bude ladit s okolím nebo naopak vyčnívat a působit jako dekorativní dominanta.

Bez bolavých zad

Ergonomický tvarované židle a křesla mohou být poměrně drahá záležitost a většinou se člověk musí smířit s tím, jakými křesly zaměstnavatel zařídil kancelář. Alternativou k sezení mohou být sedací vaky, takže můžete polohu sezení při práci střídat a tím si ulevit od bolavých zad.