Jak správně a jak často prát potah matrace?

V potahu matrace se při jejím používání usazuje velké množství nečistot, které jsou pak rájem pro roztoče. Potah bychom měli prát alespoň jednou za ½ roku. Potah na matraci ji chrání před roztoči a parazity, chrání ji před znečištěním, absorbuje vlhkost a následně ji uvolňuje.

Různé druhy potahů

Na matrace si můžete vybrat různé druhy potahů. Je však potřeba dbát u všech na pravidelnou údržbu. Jedině tak zajistíte, že vám skutečně dlouho bude plnit svou funkci. Každý potah je opatřen symboly pro údržbu a je potřeba se jimi řídit. Nejjednodušší práci budete mít se snímatelným potahem. Stačí jej rozepnout, sundat, vyprat a po uschnutí znovu nasadit.

U dělených potahů můžete vyprat jen jednu část, zatímco druhou stále používáte jako potah matrace. Tyto potahy se vejdou i do malých praček. Potah alespoň 1x za půl roku vyperte či vyčistěte. Při praní berte v potaz z jakého materiálu je daný potah vyroben. Ideální teplota pro praní potahů obecně je 60 stupňů Celsia, při které spolehlivě zlikvidujete roztoče. Některé nové pračky (např. modely od Hisense) jsou pak vybaveny funkcí Steam Wash, která likviduje bakterie a roztoče s pomocí páry o vysoké teplotě, která se uvolňuje ze spodní části bubnu.

Jak vyprat nesnímatelné potahy

Máte-li matraci s nesnímatelným potahem, do pračky ji rozhodně nedáte. Pak vám nezbývá, než si poradit jinak. Pro odstranění skvrn použijte vlhký hadřík s neutrálním mýdlem. Matraci nepromočte, nechte ji volně oschnout.

Matraci pravidelně otáčejte, například při každé změně prostěradla, abyste zajistili její stejnoměrné opotřebení. Pokud je to možné, pro sušení potahů používejte sušičku. Chcete-li si ušetřit práci, nebojte se používat chránič matrace, který umístíte pod prostěradlo. Ochrání matraci vůči všem vlivům, má masážní funkci. V zimě nechávejte potahy také vymrznout, v létě jim dopřejte sluníčko.

Podívejte se na pár dalších tipů, jak se účinně zbavit virů a bakterií z látkových povrchů.